6 Eylül 2007 Perşembe

BİTKİSEL ŞİFALAR 3

*Saçları kuvvetlendirmek için 100 gr kına, 30gr kişniş, 2 çorba kaşığı susam yaprağı, mersin yaprağı suyu, turup suyu kaynatılır. Süzülür. Gece saçlara sürülüp bağlanır. Sabahleyin hatmi kökü kaynatılır onun suyu ile yıkanır.

*Saç dökülmesinde, parlak olmasında yapılacak işlem, bir miktar pazı ile bir adet iri soğan mikserden geçirilerek bir tülbent yardımıyla suyunu sıkın elde edilen özsuyu ile bir su bardağı süzme bal iyice karıştırın akşam yatarken saçlara mesaj yapın temiz bir tülbentle bağlanıp yatılır. Sabah arap sabunu ile yıkanır gün aşırı uygulanır.

*10 bardak kaynatılmış suyu 100gr ısırgan otu konur. 10 dakika kaynatılır. 20 dakika demlendirilir. Bu suyla saç dipleri ovulur.

*6 bardak kaynatılmış suya 50gr kekik konur. 5 dakika kaynatılıp saçlar ovulur.

*Saçların gürleşip kuvvetlenmesi için bir miktar ince kıyılmış mersin yaprağını koyu renk bir kavanoza gevşek olarak doldur üzerine ağzına kadar saf zeytinyağı ekleyip, ağzını sıkıca kapatın. Güneş gören veya sıcak bir yerde 15 gün bekletilir. Saçlara gece masaj yapılır. Sabah kükürtlü sabunla yıkanır.

*Bir kaç damla öküzgözü tentürü (bitkinin alkol içinde 15 gün sıcak bir yerde durması gerekir) suyu sıkılmış ısırgan otunun suyuna ilave edin. Saç diplerini her gün ovun.

*Saçların rengini sarı yapmak ve ona sarı röfleler vermek için 5 baş küçük papatya 5 tutam akpapatya (bitkinin tümü)küçük papatya yerine romen papatyası kullanabilirsiniz. Kaynar suya atın 10 dakika kaynatın. 10 dakika demlensin saçlara sürün masaj yapın 10-15 dakika tutun. Sonra yıkayın. Her gün saçlarınız istediğiniz renge gelene kadar devam edin.

* Saçların siyah çıkması için Soda tozu (bulunmasa gül kurutularak yakılır ve elde edilen küllerinden ilave edilir) zeytin yağı ile karıştırılır. Saçlara sürülür. İçine bir miktar bal ilave edilirse daha tesirli olur.

*Saçlarınızı kumral yapmak isterseniz bir litre suya 3 avuç pırasa yapraklarını kaynar suya atın. 10 dakika kaynatın 10 dakika demlendirin. Çok koyu demlenmiş çay ve soğan kabukları güzel kumral bir renk verir. Saçlara sürün köklerine masaj yapın. 10-15 dakika bekletip yıkayın. İstediğiniz rengi bulana kadar yapın.

*Saçlara kızıl renk vermek için yarım kilo zeytini naylon torbanın içine koyun çekiçle çekirdekleriyle beraber ezin. Tencereye su koyun ezilen zeytinleri katın. 45 dakika kaynatın. Süzgeçten geçirin. Çıkan zeytin ezmesini kına ile karıştırın. Bir yumurta sarısı ekleyin. Saçlarınıza akşamdan sürün üstüne naylon kapatın üzerini tülbentle sarın. Sabah yıkayın. Aynı zamanda saçları çok iyi besleyicidir.

*Kellik: İki meşe palamudu ezilir. Üzerine bir çorba kaşığı zeytinyağı dökülüp merhem yapılır. Sabah akşam sürülür. 15 dakika sonra katranlı sabunla yıkanır.

*Saç kepeklenmesi her gün saçlar önce tuzlu su, sonra bol su ile yıkanır. Niğde'deki kokarca kaplıcası kepek tedavisinde tavsiye edilir.

* Saçları yıkamak için alkollü sabun kullanmak, saç fırça ve tarağını da her zaman temiz tutmak kepeklenmeyi önler.

* Saç kepeklenmesinde bir litre suyun içine bir avuç kıyılmış çınar yaprağını kaynatın. Süzün. Ilıkken saç dipleri masaj yapılarak yıkayın. Hemen zeytinyağı ile ovun. Bir saat bekleyip. Arap sabunu ile yıkayarak durulayın.

* Saçkıran: Tedaviye hastalıklı yerdeki saçları traş etmekle başlanır. Saçlar haftada en az iki kere yıkanır.

* Saçkıran için 6 bardak suya bir avuç kepek konur kaynatılır. Süzülür. Suyuna bir bardak taze sıkılmış limonsuyu konur saçlar yıkanır.

*Saçkıran için Bir kahve fincanı yeni sıkılmış kuru soğan suyu ile bir çorba kaşığı zeytinyağı karıştırılır hasta yerlere sürülür.

*Saçkıran için: 7 ceviz içi çıkarıp yıkayın ve ufalayın. Külün üzerine ceviz, bir tutam ezilmiş mazı, bir tatlı kaşığı toz çam sakızı, eritilmiş bal mumu, eritilmiş zift ve 2 çorba kaşığı zeytinyağı konur yoğrulur. Başı küllü su ile yıkayıp sonra hasta yere yapılan karışım sürülür. *Saçkıran için: Bir miktar taze ak kızıl ağaç yaprağı mikserden geçirilir. Bir tülbent yardımıyla suyu sıkılıp elde edilen öz suyu hastalıklı bölgeye sürülür.

*Saçkıran için: Bir litre suyun içine toz haline getirilmiş bir avuç defne tohumunu içindeki su bitip lapa olana kadar kaynatın. Tülbenten süzün lapayı hastalıklı yere sürün.